Heb je een bedrijfswagen van de zaak?
Dan vraag je je vast wel eens af hoe het nou precies zit met de bijtelling. Daarvoor ben je hier op de juiste plek. In dit artikel leggen we je alles uit over bijtelling.
Na het lezen van dit artikel:
- Weet je waarom bijtelling bestaat.
- Wanneer je bijtelling betaalt.
- Hoeveel bijtelling je moet betalen.
Als je je financial lease auto ook gebruikt voor privédoeleinden en er meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt, dan ziet de Belastingdienst dit dan als loon in natura. Over je loon moet je loonbelasting betalen. Over je auto die zakelijk is aangeschaft, maar deels privé gebruikt wordt, dus ook.
Een deel van de aanschafprijs van de auto wordt dan opgeteld bij je totale loon waar je belasting over betaalt. Er zijn hier nogal wat regels aan verbonden, dus het kan geen kwaad om ze even met je door te nemen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.
Bijtelling is dus een fiscale regeling voor zakelijke rijders die privé hun auto gebruiken.
Je moet bijtelling betalen wanneer je in een auto van de zaak rijdt en deze ook gebruikt voor privédoeleinden. Als je privé minder dan 500 kilometer hebt gereden, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Het addertje onder het gras zit dan in het feit dat je dit wel moet kunnen aantonen.
Je kunt daarvoor een rittenregistratie bijhouden. Dan noteer je per rit de datum, begin- en eindbestemming, stand van de kilometerteller, aard van de rit en de gereden route. Je kunt dit handmatig bijhouden, maar er zijn tegenwoordig ook apps die hiervoor geschikt zijn, zoals Fleetgo.
Je betaalt dus alleen bijtelling als je met je zakelijk aangeschafte auto meer dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden in een jaar.
Om de bijtelling te berekenen, worden verschillende percentages gehanteerd. We zullen deze even met je doornemen. Voor allemaal geldt dat ze van toepassing zijn met een looptijd van 60 maanden na de eerste registratie van het voertuig.
De percentages die toegepast worden in het jaar van de eerste registratie blijven dus 5 jaar voor jouw auto gelden, ook als de regels in toekomstige jaren veranderen.
Bijtelling in 2024 ziet er bij een auto met in dit jaar de eerste tenaamstelling als volgt uit:
Je betaalt 16% bijtelling bij de auto’s die:
rijden op waterstof of zonne-energie.
volledig elektrisch rijden (je betaalt 16% over de eerste €30.000 cataloguswaarde).
Je betaalt 22% bijtelling bij auto’s die:
rijden op benzine.
rijden op diesel.
rijden op hybride.
volledig elektrisch rijden (je betaalt 22% over het resterende bedrag boven de €30.000 cataloguswaarde).
Rijd je in een klassieke auto? Dan wordt er gerekend met een dagwaarde van 35%. Het percentage lijkt op het eerste gezicht hoog, maar omdat we spreken van een dagwaarde is dit type bijtelling toch erg voordelig.
Deze regeling is speciaal voor youngtimers: Auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Fiscaal is dit dus aantrekkelijk, omdat je bijtelling betaalt over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Bij Regeljelease.nl kun je trouwens ook youngtimers leasen.
Het rekenen met bijtelling vraagt om nauwkeurigheid en het is meestal wel even zoeken voordat je weet in welke categorie jouw auto valt. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op!
Neem voor vragen gerust contact op.