In Nederland kiezen steeds meer ondernemers voor het zakelijk leasen van een auto. Toch bestaan er nog veel misvattingen over het begrip ‘leasen’.
Wist je bijvoorbeeld dat er een vorm van leasen is waarbij je direct eigenaar van de auto bent? Waar je profiteert van vele fiscale voordelen, omdat de auto op de balans staat?
En je alle vrijheid hebt om je auto in te richten en te bestickeren zoals jij dat wilt?
Financial lease is qua leasevorm een vreemde eend in de bijt. Uiteraard in positieve zin! Deze zakelijke vorm van leasen maakt het voor jou als (startende) ondernemer namelijk mogelijk om een auto aan te schaffen voor je bedrijf zonder dat je duizenden euro’s in één keer hoeft te investeren.
Dit betekent dat je direct in een betrouwbare auto kunt rijden, terwijl de bank de aankoopsom financiert.
Wat het voordeel hiervan is? Dat je op korte termijn veel meer geld op je bankrekening houdt. Dit geld kun je weer investeren in zaken die direct bijdragen aan bedrijfsgroei, denk bijvoorbeeld aan:
Een gloednieuwe website waarmee je opdrachten binnenhaalt.
Het inkopen van kwalitatief goede materialen en goederen voor je werk.
Marketing of branding gerelateerde zaken voor naamsbekendheid.
Wanneer je ervoor kiest om een auto te kopen, dan ben je op korte termijn vaak al duizenden euro’s kwijt. Vooral voor veel startende ondernemers is dit een groot risico, omdat ze vaak nog geen constante inkomsten uit hun bedrijf hebben.
Daarom behandelen we in het onderstaande artikel de voor- en nadelen van zowel het kopen als financial leasen van een auto.
Artikel: Auto Kopen VS Financial Leasen
Wanneer je ervoor kiest om een auto te leasen, krijg je dus te maken met verschillende leasevormen. Het is belangrijk dat je kiest voor een leasevorm die het beste bij jouw situatie past. Elke leasevorm heeft namelijk zijn voor- en nadelen.
In de tabel hieronder zie je een overzicht van de kenmerken die passen bij een specifieke leasevorm.
Private Lease | Short Lease | Financial Lease | Operational Lease | |
---|---|---|---|---|
Tijdsduur contract | 24> maanden | Maandelijks opzegbaar | Tot aflossing lening | 24> maanden |
Vast maandbedrag | Ja | Ja | Kan fluctueren door onderhoud etc. | Ja |
Service leasemaatschappij | Ja | Ja | Nee | Ja |
Auto vermeldbaar op balans | Nee | Nee | Ja | Nee |
Economisch eigenaarschap | Nee | Nee | Ja | Nee |
Juridisch eigenaarschap | Nee | Nee | Na afloop contract | Nee |
Allereerst zul je de keuze moeten maken tussen Private Lease of Zakelijke Lease. Wanneer de auto voornamelijk voor privégebruik is bedoeld en je weinig zakelijke kilometers gaat maken, is Private Lease de beste optie.
Wanneer je niet aan een langdurig contract wilt vastzitten, kan je voor Shortlease kiezen. Het contract is hierbij maandelijks opzegbaar. Je kan shortlease vergelijken met Operational Lease, maar dan voor een kortere periode.
Wanneer je als ondernemer veel zakelijke kilometers maakt, ben je beter af met een zakelijke Leasevorm. In dit geval heb je de keuze uit Operational Lease en Financial Lease.
Operational en Financial Lease zijn beide zakelijke leasevormen die, afhankelijk van jouw situatie, enorm aantrekkelijk zijn. De grootste verschillen tussen de 2 zakelijke leasevormen (Financial en Operational Lease) zijn de volgende:
Het bijkomende service pakket.
Het juridisch en economisch eigenaarschap, zowel tijdens als na afloop van het contract.
De fiscale voordelen die bij dit eigenaarschap komen kijken.
Je kunt Financial Lease vergelijken met het kopen van een auto, waar je bij Operational Lease juist moet denken aan een huuroptie.
Bij Operational Lease sta je aan het einde van het leasecontract zonder voertuig, terwijl je na het verstrijken van het leasecontract bij Financial Lease volledig eigenaar van de auto bent. Daarnaast komen de kosten bij Operational Lease niet op de balans te staan en bij Financial Lease juist wel, omdat het een bedrijfsinvestering is.
Artikel: Verschil Operational Lease en Financial Lease
Benieuwd wanneer Financial Lease nou aantrekkelijker voor jou als ondernemer is? In welke gevallen je het beste kan kiezen voor een andere (zakelijke) leasevorm? Of hoe het werkt om een Financial Lease aanvraag te doen? Lees dan verder, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken!
Financial lease is voor elke ondernemer die graag de voordelen van het bezitten van een auto wil combineren met het gemak van leasen. Of je nu een startende ondernemer, een BV of een ZZP’er bent, financial lease kan een slimme en kosteneffectieve oplossing zijn. Het stelt je in staat om zonder grote investering vooraf toch te kunnen rijden in jouw gewenste auto.
Startende ondernemers kunnen bij ons zelfs financial leasen zonder jaarcijfers. De meeste leasebedrijven in Nederland willen echter zwart-op-wit hebben of je bedrijf liquide genoeg is om een voertuig te leasen.
Jaarcijfers zijn bij dergelijke bedrijven dus een harde eis. Bij Regeljelease.nl geldt dit principe niet en is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een bedrijfswagen of een personenauto zonder jaarcijfers te tonen. De enige voorwaarde is dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De vereisten zijn dus erg laagdrempelig, waardoor jij als startende ondernemer (zonder grote investering en jaarcijfers) een mooie bedrijfswagen op de weg kan hebben.
De enige gegevens die wij van je nodig hebben zijn:
Het 8-cijferige KvK-nummer.
Je persoonsgegevens (naam, bedrijfsnaam, telefoonnummer, e-mailadres).
Je gewenste bedrijfsauto
Alleen beoordelen we je aanvraag wel op je BKR-notering. Wat dit precies betekent en waar je aan moet voldoen, lees je verder op de pagina.
Artikel: Een auto leasen als startende ondernemer
Financial Lease kan je vergelijken met het kopen van een woning: je koopt als het ware een auto op afbetaling. Net als bij het kopen van een huis, ben je bij Financial Lease direct eigenaar van de gewenste auto.
Vervolgens los je maandelijks de lease af volgens het overeengekomen contract. Wanneer de laatste termijn is betaald ben je ook juridisch eigenaar (i) en hoef je de auto dus niet in te leveren. Zoals bij Operational Lease bijvoorbeeld wél het geval is.
In 5 eenvoudige stappen ontdek je hier hoe je binnen 5 minuten een Financial Lease aanvraag doet bij Regeljelease.nl.
Kies je (gewenste )auto uit.
Doe binnen 5 minuten een aanvraag.
Binnen 15 minuten wordt er (telefonisch) contact met je opgenomen.
We nemen je wensen door en regelen de goedkeuring.
Wij zorgen ervoor dat alle partijen de overeenkomst tekenen.
De auto wordt netjes afgeleverd op locatie of je kunt er natuurlijk voor kiezen om de auto op te halen. Je ontvangt vervolgens de sleutels om alvorens te genieten van je nieuwe auto!
Aan het einde van de looptijd is de auto is volledig in jouw bezit. Zo spannend is het dus allemaal niet. Wij vinden het wel belangrijk dat je weet hoe het proces er bij ons uitziet.
Ben je geïnteresseerd in het Financial Leasen van een auto, maar heb je nog een aantal vragen? Neem dan contact met een van onze specialisten op.
3 voordelen van een auto Financial Leasen bij Regeljelease.nl
1) Geen kosten, maar investering. Je profiteert met Financial Lease van fiscale voordelen zoals btw, rente- en investeringsaftrek, wat bij leasevormen zoals Operational Lease NIET het geval is. Je kan Financial Lease dus zien als investering in plaats van een kostenpost.
2) Investering verspreiden. Je houdt veel meer geld op je bankrekening, omdat je de totale investering kan verspreiden over ruim 72 maanden!
Hierdoor kun je juist investeren in zaken die direct bijdragen aan de groei van je bedrijf. Denk aan bijvoorbeeld marketingcampagnes of een nieuwe website die je sales boost.
3) Snelle, eenvoudige levering. Gemiddeld rijden onze klanten binnen 72 uur weg in hun gewenste auto, zonder bergen aan papierwerk aan te leveren. Wij regelen alles voor je!
Financial lease is voor veel ondernemers een aantrekkelijke manier om een auto te kopen. Zo ben je vanaf het moment dat je de sleutels van je auto in ontvangst neemt direct (economisch) eigenaar.
Toch zijn er een aantal voor- en nadelen die je in overweging kan nemen voordat je gaat leasen.
✅ Direct economisch eigenaar van de auto.
✅ De auto staat direct op balans van je bedrijf.
✅ Investering verspreiden over 12 tot 72 maanden.
✅ Profiteren van fiscale voordelen, zoals BTW-, rente- en investeringsaftrek.
✅ Geen kilometerbeperkingen, dus ook in het buitenland rijden met de auto.
✅ Volledig eigenaar na het einde van de leaseperiode.
✅ Zelf bepalen waar je de auto onderhoudt en verzekert.
✅ Vrijheid om de auto te bestickeren.
❌ Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van de auto.
❌ Verplichting om het contract uit te dienen en de auto af te betalen, ongeacht veranderingen in de bedrijfssituatie.
Als je kiest voor financial lease, ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering van je auto. Dit betekent dat je zelf een passende verzekering moet vinden en betalen.
Het voordeel hiervan is dat je een verzekering kunt kiezen die het beste past bij jouw behoeften en budget. Vergeet niet om zowel de wettelijk verplichte WA-verzekering als een passende cascoverzekering te overwegen.
Artikel: Financial Lease en verzekering, hoe zit dat precies?
Heb je een negatieve BKR-registratie? Dat kan het lastiger maken om een leasecontract te krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Of jij kan financial leasen met een negatieve BKR-registratie hangt volledig af van je codering.
Elke schuld die het BKR registreert krijgt een A- of een H-code. Een A-code houdt in dat er een betalingsachterstand is geconstateerd. Op het moment dat je weer aan de betalingsverplichting hebt voldaan en het contract loopt nog door, dan verandert deze A-code in een H-code.
Hierin staat de ‘H’ voor herstel. Met een H-codering zijn er wel degelijk mogelijkheden om te financial leasen bij ons. Mocht je helemaal geen negatieve BKR-registratie hebben en je staat ingeschreven bij de KvK, dan kun je bij regeljelease.nl dus altijd gebruikmaken van de optie Financial Lease.
BKR-coderingen in het kort uitgelegd:
A1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen. Hierin staan afspraken over de terugbetaling van de betalingsachterstand en het krediet.
A2: De vordering is opeisbaar gesteld. Dit betekent dat je kredietaanbieder heeft gevraagd om de achterstand in een keer te betalen.
A3: Een A3-codering wordt toegekend zodra er € 250,- of meer administratief of daadwerkelijk is afgeboekt.
A4: Een A4-codering betekent dat de kredietaanbieder je na de achterstand niet meer heeft kunnen bereiken.
Artikel: Kan ik als ondernemer Financial Leasen met een negatieve BKR-registratie?
Heb je een hypotheek en vraag je je af of je nog steeds kunt leasen? Het antwoord is ja, al is dit een interessant vraagstuk. Financial lease en hypotheken zijn verschillende financiële verplichtingen die naast elkaar kunnen lopen.
Houd er wel rekening mee dat jouw leaseverplichtingen invloed kunnen hebben op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Aangezien leasen in principe gelijk staat aan lenen.
Het is daarom logisch dat wanneer je een hypotheek wilt afsluiten en, op dat moment, een (privé) leasecontract hebt lopen, deze ‘schuld’ door de bank wordt meegenomen in de vaststelling van je hypotheekruimte.
Dit geldt overigens alleen voor ondernemers die zelf aansprakelijk zijn (zzp’ers, eenmanszaken, VOF’s)
Artikel: Financial Lease en hypotheek, wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers?
Als je je financial lease auto ook gebruikt voor privédoeleinden en er meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt, dan ziet De Belastingdienst dit dan als loon in natura.
Over je loon moet je loonbelasting betalen. Over je auto die zakelijk is aangeschaft, maar deels privé gebruikt wordt, dus ook. Dit heet bijtelling. De regels omtrent bijtelling veranderen ieder jaar, bekijk daarom het artikel hieronder voor de huidige bijtellingsregels.
Artikel: Hoe werkt Financial Lease bijtelling dit jaar?
Neem voor vragen gerust contact op.